Veelgestelde vragen door aspirant-deelnemers

A. Voor wie is Celebrate Recovery bestemd?

Celebrate Recovery is bedoeld voor mensen die tijd en energie willen investeren in het werken aan een leven zoals God het bedoeld heeft. Het initiatief daarvoor ligt bij de individuele deelnemers gedurende het hele traject. De 12 stappen waarover we spreken in dit programma zijn stappen die in de Bijbel worden aangereikt om te komen tot heling en herstel. Celebrate Recovery is niet geschikt voor deelnemers die verwachten dat andere mensen hun probleem oplossen.

Binnen Celebrate Recovery kun je op een veilige manier, omringd door mensen die net als jij willen werken aan hun herstel, stap voor stap groeien naar het leven zoals God het bedoeld heeft. Bij CR zijn vaak ook mensen betrokken die zelf het programma enige tijd geleden doorlopen hebben en zeer gemotiveerd zijn om je te helpen en te steunen in jouw stappen.

B. Ik heb een probleem waar ik liever niet over praat, als er mensen aanwezig zijn van het andere geslacht.

We begrijpen dat er redenen kunnen zijn om alleen maar te willen praten binnen een groep van jouw eigen sekse . Daarom zijn er altijd gescheiden mannengroepen en vrouwengroepen binnen Celebrate Recovery.Via het menu-item "Meedoen als individu" ziet u een invulformulier. Als u dat invult ontvangt u van ons de informatie waar u om vraagt. Momenteel zijn er bijna 25 locaties waar u binnen kunt lopen en aan kunt haken. Een aantal van deze locaties hebben inmiddels een website die u kunt bezoeken. Het overzicht daarvan is te vinden op http://celebraterecovery.nl/lokale-websites Deze kerken hebben hun deuren opengezet voor gasten. Heeft u behoefte aan persoonlijke informatie, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

C. Waar kan ik deelnemen aan Celebrate Recovery?

Via het menu-item "Waar kan ik terecht?" ziet u een invulformulier. Als u dat invult ontvangt u van ons de informatie waar u om vraagt. Momenteel zijn er bijna 25 locaties waar u binnen kunt lopen en aan kunt haken. Een aantal van deze locaties hebben inmiddels een website die u kunt bezoeken. Het overzicht daarvan is te vinden op http://celebraterecovery.nl/lokale-websites  Deze kerken hebben hun deuren opengezet voor gasten. Heeft u behoefte aan persoonlijke informatie, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

D. Wat kost het om deel te nemen aan Celebrate Recovery?

Er is een startpakket met materialen voor de deelnemers. Dat startpakket kost € 25 inclusief de eerste deelnemers gids. Daarnaast vragen de meeste kerken nog een bijdrage in de kosten van de overige materialen en de consumpties. Dat bedrag kan per kerk verschillen.

E. Hoe lang duurt het om deel te nemen aan Celebrate Recovery?

CelebrateRecovery is geen cursus, maar een beweging. In totaal zijn er 48 verschillende bijeenkomsten. Bij iedere bijeenkomst is er gedurende het tweede deel van de avond een praatgroep, het eerste deel begint met een tijd waarin we ons samen richten op God; gevolgd door een relevante studie of een persoonlijk verhaal van een voormalige CR-deelnemer. Wie ook deelneemt aan de praatgroepen (die altijd bestaan uit óf mannengroepen/óf vrouwengroepen) gaat in zijn eigen tempo aan zijn eigen herstelproces werken, met behulp van de deelnemersgidsen. Ieder bepaalt zelf hoe snel hij daarin gaat. Dat betekent dus dat sommigen besluiten om hun herstelproces na bijv. acht maanden af te ronden, terwijl anderen besluiten veel langer te blijven, tot wel 20 maanden. Iedere deelnemer is vrij om zelf te bepalen in welk tempo hij de stof in de deelnemersgidsen verwerkt. Er is dus nooit enige tijdsdruk.

F. Met welke frequentie zijn de bijeenkomsten?

In principe zijn de bijeenkomsten wekelijks op een vaste avond met uitzondering van vakanties. Het aantal deelnemers op een locatie varieert tussen 5 en 80 deelnemers.

G. Kan ik altijd gelijk meedoen of is er een wachttijd?

Celebrate Recovery kent geen officiële aanmeldingsprocedure, laat staan een wachttijd. Iedereen is per definitie altijd welkom om het eerste deel van de avond vrijblijvend mee te maken. Daarna volgt er (als je voor de eerste keer komt) een uitnodiging om na de pauze mee te doen aan de nieuwkomersgroep waarin je uitleg krijgt over de inhoudelijke en organisatorische kant van het programma. Maar... het staat je vrij om die uitnodiging af te slaan en weer naar huis te gaan. Sommige mensen komen eerst een aantal keren naar CR-bijeenkomsten tot aan de pauze. Pas later besluiten ze dan een keer naar de nieuwkomersgroep te gaan.

H. Wat zijn mijn verplichtingen als deelnemer?

Verplichtingen zijn er niet. Iedereen kan en mag weer stoppen als hij dat wil. Wil je echter werken aan je herstel en verlang je naar nieuw leven, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat niet na een paar maanden weer stopt maar dat je alle 12 stappen neemt! Niemand van degenen wiens persoonlijke verhaal elders op deze website staat vermeld, heeft dat nieuwe leven bereikt door halverwege te stoppen of een aantal stappen over te slaan.

I. Kan ik er zeker van zijn dat ik mijn probleem op vertrouwelijke wijze kan delen met anderen?

Celebrate Recovery doe je niet alleen; je doet het samen. Samen met God en samen met andere mensen. Als je deel gaat nemen aan de gespreksgroep is dat dus altijd een groep die alleen uit mannen of alleen uit vrouwen bestaat. Binnen de groep wordt iedere bijeenkomst opnieuw afgesproken en door iedere deelnemer belooft dat hetgeen daar gedeeld wordt, vertrouwelijk is. Juist het samen optrekken, er voor elkaar zijn en het kunnen bespreken van de wederzijdse ervaringen wordt als zeer waardevol ervaren door de deelnemers.

J. Kan ik vrijblijvend ergens een keertje gaan kijken?

In principe is het antwoord op deze vraag positief, echter sommige locaties zitten in een ontwikkelingsfase waarin dat nog niet mogelijk is. Wanneer u op de homepage het formulier invult Meedoen als individu, zorgen wij u de juiste informatie krijgt.

K. Ik ben geen christen, mag ik ook meedoen?

Zeker bij kerken die al wat langer bezig zijn met Celebrate Recovery, zien we het aantal deelnemers dat geen christen is, groeien. Tot soms wel 50% van het totaal. Als je accepteert dat we tijdens het programma regelmatig de Bijbel openslaan om met elkaar te delen wat God te zeggen heeft over dat onderdeel, ben je uiteraard van harte welkom. En zo af en toe wordt er samen gebeden en een lied gezongen. Vind je dat geen probleem? Ga dan een keer gewoon vrijblijvend kijken!

L. Ik ken iemand in het buitenland die graag CR wil doen, hoe kan ik hem helpen een locatie te vinden?

Celebrate Recovery is een wereldwijde beweging, die door circa 40.000 kerken in 27 talen wordt gefaciliteerd en aangeboden. Ga voor een overzicht naar websites in andere talen en de bijbehorende e-mailadressen naar www.celebraterecoveryglobal.com