Dag 131 t/m 139

Dag 131: Jezus huilde
“Jezus zag hoe zij en de Joden die bij haar waren weeklaagden, en dat ergerde Hem. Diep bewogen vroeg Hij: ‘Waar hebben jullie hem neergelegd?’ Ze zeiden: ‘Kom maar kijken, Heer.’ Jezus begon ook te huilen.” Johannes 11:33-35 NBV

We beginnen ons herstel proces met te erkennen dat we de controle over ons leven zijn kwijtgeraakt. We worden dan als het ware wakker uit een toestand die ook wel ‘ontkenning’ wordt genoemd. Ontkenning is een copingmechanisme dat we gebruiken om onszelf emotioneel zo prettig mogelijk te blijven voelen. Wanneer we namelijk net doen alsof een probleem niet bestaat, hoeven we het ook niet op te lossen en kan het ons ook geen kwaad doen. In werkelijkheid geldt het tegenovergestelde. Ontkenning kan ons ontzettend veel kwaad doen, omdat het onze emoties verdooft. Daarbij weerhoud het ons van aktie om onze problemen op te lossen totdat de situatie helemaal uit de hand loopt.
Ontkenning kent een aantal verschillende ‘vormen’. Sommige mensen storten zich helemaal in winkelen, seks, alkohol, teveel eten, verleidelijke plaatjes of riskante relaties. Eigenlijk alles wat ervoor kan zorgen dat ze de werkelijkheid (even) kunnen vergeten. Deze problemen worden gestapeld bovenop het oorspronkelijk ontkende probleem. Daarmee zitten we dan nog dieper in de problemen als in het begin.
In het Bijbelboek Johannes lezen we dat Lazarus, een goede vriend van Jezus, overleden is. Lazarus had twee zussen en Jezus logeerde regelmatig bij hen wanneer Hij in de buurt was. Toen Jezus bij het huis aankwam trof Hij de twee huilende vrouwen aan. Hij vroeg hen niet op te houden met huilen en net te doen alsof ze geen verdriet hadden. In tegendeel: Jezus huilde met hen mee. Het is altijd beter om dingen eerlijk onder ogen te zien dan ze onder het tapijt te vegen.

Gebed
Vader, het is heel verleidelijk om de moeilijke dingen onder het tapijt te willen verstoppen. Maar U hebt mij geleerd om op een andere manier met moeilijke dingen om te gaan. Dank U dat U mij geleerd hebt om dingen eerlijk onder ogen te zien. In Jezus’ Naam. Amen.


Dag 132: Kampioen!
“Zo is het ook met geloof: als het zich niet daadwerkelijk bewijst, is het dood.” Jakobus 2:17 NBV

Ik ben een groot fan van de Green Bay Packers*. Elk jaar volg ik trouw al hun wedstrijden en hoop ik dat ze de finale, de Super Bowl, zullen bereiken en deze zullen winnen. Vanochtend zat ik te denken; ‘Stel dat de sportverslaggever het nieuwe seizoen zou aankondigen met de woorden ‘applaus voor de Green Bay Packers, de nieuwe winnaars van de Super Bowl!’. Natuurlijk, ik zou de eerste drie seconden super enthousiast zijn en dan zou ik verbaasd reageren ‘wacht even...ze hebben nog geen wedstrijd gespeeld!’.
Een beker die je overhandigd krijgt, zonder dat je er een wedstrijd voor gespeeld hebt of er een race voor gelopen hebt, betekent niet zo heel veel toch?
Er is één verschil met onze ‘wedstrijd’: Het is zo dat we in onze levens de overwinning niet pas behalen aan het einde van de race, maar al onderweg. God gunt ons regelmatig, tijdens onze reis, de enorme feestvreugde die gepaard gaat met het als winnaar passeren van de finish.
Omdat we ons geloof in God beleden hebben, weten we hoe ‘de wedstrijd’ gaat eindigen. We weten dat Hij ons redding heeft geschonken en we mogen zeker weten dat we de overwinning al behaald hebben. Toch heeft God ons allerlei mogelijkheden, gaven en talenten, gegeven en vraagt Hij ons de strijd te lopen, zodat we aan onszelf kunnen laten zien, wat Hij allang weet – dat we (over)winnaars zijn! Hij vraagt ons ook om anderen die nog strijden te helpen.

Gebed
Dank U Vader, dat ik vast een blik in de toekomst mocht werpen en U mij de eindscore liet zien. Dank U dat U mij het voorrecht hebt gegeven de wedstrijd te spelen als deel van het winnende team. In Jezus’ Naam. Amen.

* American football team, American football is een variant op het Engelse rugby. De Amerikaanse profcompetitie is the National Football League en bestaat uit ongeveer 16 wedstrijden afgesloten met de uiteindelijke finale, de zogenaamde Super Bowl.


Dag 133: Schuilplaats in de storm
“HEER, mijn rots, mijn vesting, mijn bevrijder, God, mijn steenrots, bij U kan ik schuilen, mijn schild, kracht die mij redt, mijn burcht.” Psalm 18:3 NBV

Onze dochter en kleinkinderen hadden deze zomer bij ons gelogeerd en nu waren we met hen op terugreis. We reden door Kansas om hen weer naar Colorado te brengen. We hadden nog zo’n twee uur voor de boeg toen de lucht voor ons begon te betrekken. Om de paar seconde zagen we een bliksemschicht en de radio zond een waarschuwing uit en adviseerde iedereen zo snel mogelijk een schuilplaats te zoeken in verband met de snel naderende storm, met noodweer en harde windstoten.
We verlieten de snelweg en zagen een grote winkel. De wind werd snel sterker en kwam uit het westen, dus parkeerden we de auto aan de oostkant, zo dicht mogelijk bij het grote gebouw. De storm ging geweldig tekeer en de zware regen viel bijna horizontaal. Allerlei puin vloog over en langs ons heen, maar wij stonden veilig in de schaduw van dat enorme gebouw.
In het leven kunnen zich net zulke heftige stormen voordoen, die ons zouden kunnen verpletteren of omver blazen. Daarom moedigt God ons aan om bij Hem te schuilen. In de Bijbel staat dat God onze beschermer en onze schuilplaats is tijdens de storm. We mogen veilig schuilen in Zijn schaduw.

Gebed
Vader, Dank U voor Uw bescherming tijdens de stormen in mijn leven. Hoewel ze rondom mij enorm tekeer gaan ben ik veilig in Uw schaduw. In Jezus’ Naam. Amen.


Dag 134: Doelgericht blijven
“Als u nu met Christus uit de dood bent opgewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. Richt u op wat boven is, niet op wat op aarde is.” Kolossenzen 3:1-2

Ik ben heel snel afgeleid. Er zijn gewoon zoveel dingen om over na te denken, zoveel verantwoordelijkheden. We hebben allemaal rekeningen die betaald moeten worden, afspraken om na te komen, mensen die we moeten spreken en familie waar we voor moeten zorgen. Geen wonder dat er tijdens onze gesprekken met God nog honderd andere dingen door ons hoofd gaan. Vaak wordt onze aandacht afgeleid van dat waar we op gericht zou moeten zijn. En raken we gefocust op zaken waar we ons niet op zouden moeten richten, met het risico dat we terugvallen in oude pijn, moeiten en gewoontes.
We hebben hier allemaal af en toe last van. Het valt niet mee je te richten op hemelse zaken, wanneer de aardse zaken zo ontzettend veel herrie maken. De beste, en misschien wel de enige manier om gefocust te blijven op de juiste dingen, is door Jezus steeds weer het middelpunt van onze aandacht te maken. Dat doen we door te beseffen dat Hij steeds, de hele dag door, bij ons is. Dat Hij net zo belangrijk voor ons is als ademhalen. Hij is altijd direct beschikbaar om ons te helpen, ons te bemoedigen, ons te adviseren, om ons kracht te geven en om ons te beschermen.
God kent ons door en door. Hij begrijpt hoe we in elkaar zitten. Daarom heeft Hij de Heilige Geest gegeven om in ons te wonen. Hij hoeft niet eerst van heel ver weg te komen om naar ons te luisteren en ons te helpen. Wanneer wij ons richten op de Heilige Geest binnenin ons, hoeven we aan niets anders meer te denken.

Gebed
Vader, dank U voor Uw Heilige Geest die in mij woont. Hij is er altijd om mij te helpen, mij te richten op de dingen die werkelijk het allerbelangrijkst zijn. In Jezus’ Naam. Amen.


Dag 135: Tranen van hoop
“De Geest van God, de HEER, rust op mij, want de HEER heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft Hij mij gezonden, om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding.” Jesaja 61:1 NBV

Een goede vriend vertelde me dat hij gisteren op weg naar huis een speciaal lied hoorde op de autoradio. Het was hetzelfde lied dat hij geluisterd had toen hij voor de laatste keer met zijn moeder praatte. “De tranen liepen over mijn wangen en mijn hart deed pijn”, vertelde hij me, “ik miste mijn moeder zo ontzettend.” Hij ging verder; “Mijn oude ik zou al die emoties diep weggestopt hebben en er vooral met niemand over gepraat hebben. Maar door wat God mij tijdens mijn herstel heeft geleerd kon ik mijn gevoelens delen met mijn vrouw en al die pijn open en eerlijk laten zien. En ik kon naar mijn Vader rennen om kracht te krijgen.”
Wat een geweldige getuigenis! Ik vind het fantastisch dat God niet alleen onze gebroken harten wil helen en ons wil troosten, maar dat Hij ons ook wil helpen onszelf open te stellen voor Zijn troost en heling! Mijn vriend vertelde dat God bij hem was in zijn verdriet. Dat Hij hem eraan had herinnerd dat waar we ook doorheen gaan, we als kinderen van God altijd hoop hebben. God vult ons steeds met hoop als we Hem zoeken. Hij herbouwt de ruïnes in onze levens die soms het gevolg zijn van jarenlange verwaarlozing. Hij herstelt wat al tijden verwoest is. We zullen onvermijdelijk ook momenten van pijn kennen, maar onze hoop is permanent en eeuwig.

Gebed
Vader, ik weet dat U bij me bent in al de moeilijke plekken in mijn leven. Dank U voor de hoop waarmee U steeds mijn pad verlicht. In Jezus’ Naam. Amen.


Dag 136: Er is iemand die je ziet
“Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.” Matteüs 5: 14-16 NBV

Mijn kleinzoon van drie zat me letterlijk op de hielen, hij liep vlak achter me terwijl ik over het gras naar de voordeur van ons huis liep. Ik deed mijn schoenen uit op de mat en draaide me om, om hem te helpen met zijn schoenen. Maar hij zei ‘ik kan het zelf, opa’. Dus ik keek toe hoe hij ging zitten, zijn schoenen uittrok en ze vlak naast de mijne zette. Toen stak hij zijn hand uit om mijn hand te pakken en wachtte tot ik met hem naar binnen liep.
Op precies dezelfde manier wil God dat ik vlak achter Hem aanloop. Dat ik die dingen doe die ik Hem zie doen. De Bijbel noemt dit heiliging – steeds meer op Jezus gaan lijken, één stap per keer en één dag tegelijk.
Voor die mensen onder ons die de stappen van Recovery doorlopen is het belangrijk zich er bewust van te zijn dat er mensen zijn die naar hen kijken. Deze mensen willen weten of God voor hen hetzelfde kan doen als Hij voor ons gedaan heeft. We volgen God in Zijn voetstappen omdat we dit zelf nodig hebben, maar ook omdat de mensen die ons zien dat nodig hebben. God rekent erop dat wij hen niet laten staan.

Gebed
Vader, ik ben zo blij dat ik in Uw voetstappen mag volgen. Wilt U mij er steeds aan herinneren dat andere mensen ook weer in mijn voetstappen volgen? In Jezus’ Naam. Amen.


Dag 137: Lasergame
“Wat moeten wij hier verder over zeggen? Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?” Romeinen 8:31

Een paar jaar geleden was mijn dochter uitgenodigd op een verjaardagsfeestje waar de gasten gingen lasergamen. Mijn dochter was nog maar klein en het pak dat ze moest dragen en het lasergeweer waren erg groot. Hierdoor was het voor haar moeilijk het spelletje mee te spelen. De allereerste ronde scoorde ze dan ook zwak. Ze was een makkelijke prooi voor de spelers die meer ervaring hadden en ze werd vaak geraakt. Ze raakte dan ook flink ontmoedigd. Maar net voor het begin van de volgende ronde gaf één van de andere vaders mij een pak en zei ‘zet hem op, papa!.’ Ik snapte wat de bedoeling was. Ik ging vlak achter mijn dochter lopen en beschermde haar tegen de kinderen die in de buurt probeerden te komen. Aan het eind van deze ronde wisten de andere kinderen dat ze geen makkelijke prooi meer was. Haar vader deed mee en met hem viel niet te spotten. Het was geweldig. Haar score die ronde schoot omhoog, wat een grote glimlach op haar gezicht toverde.
Wanneer we alleen het speelveld opgaan zijn we een makkelijke prooi. We staan daar in ons eentje en krijgen al snel ingefluisterd dat we zullen falen. Maar wanneer we de strijd aangaan onder de bescherming van onze hemelse Vader en in Zijn schaduw, maakt dat alles anders. We hebben niet alleen de kans om in leven te blijven, we hebben zelfs de garantie dat we zullen (over)winnen.

Gebed
Dank U wel Vader, dat U voor mij vecht. Dat U me veilig houdt en me helpt om als overwinnaar uit de strijd te komen. In Jezus’ Naam. Amen.


Dag 138: De vicieuze cirkel doorbreken
“Ik zocht de HEER en Hij gaf antwoord, Hij heeft mij van alle angst bevrijd. Wie naar Hem opzien, stralen van vreugde, schaamte zal hun gezicht niet kleuren.” Psalm 34: 5-6 NBV

Wanneer ik zeg ‘Groundhog Day*’ waar denk je dan aan? De film waarschijnlijk. Kun je je voorstellen hoe het is om dezelfde dag, steeds opnieuw te beleven? Ik wel! Alleen bij mij herhaalt zich steeds het volgende scenario; ik volg de weg en sla de hoek om en kom oog in oog te staan met een man die een honkbalknuppel vasthoud. De man haalt uit en raakt me elke keer. Het maakt niet uit hoe vaak hij me raakt. Elke keer geloof ik weer in de leugen dat ‘deze keer alles anders is’ en hij me zal missen. En elke keer gebeurt hetzelfde weer opnieuw.
Nu heb ik het natuurlijk niet letterlijk over een man met een honkbalknuppel. Ik heb het over steeds opnieuw geraakt worden door dezelfde oude pijn, moeiten en gewoontes. Uiteindelijk, tijdens mijn herstel realiseerde ik me dat de weg die ik volgde niet de juiste weg was en dat het tijd was voor verandering. Mijn pijn was groter geworden dan mijn angst om te veranderen. Uiteindelijk werd ik de emotionele bloedneuzen en blauwe plekken als gevolg van mijn slechte keuzes zat. Ik moest de waarheid onder ogen zien, dat er niets zou veranderen… hoe hard ik ook mijn best zou doen. Pas wanneer ik Christus zou toestaan voor me te vechten en zo een andere weg zou gaan, zou er echt iets veranderen. We hoeven pijnlijke consequenties niet steeds opnieuw te beleven. Pijn in je leven kan onvermijdelijk zijn, maar je hoeft niet steeds opnieuw tegen een honkbalknuppel aan te lopen. We kunnen ervoor kiezen een andere weg in te slaan.

Gebed
Hemelse Vader, Ik wil mijn koppige weigering veranderen en aan U overgeven. Wilt U mij een andere weg wijzen, weg van mijn pijnlijke gedrag uit het verleden. In Jezus’ Naam. Amen.

* Groundhog Day is een feestdag in de VS en Canada die gevierd wordt op 2 Februari. Volgens de traditie wordt de bosmarmot (groundhog) dan wakker uit zijn winterslaap en verlaat zijn hol. De feestdag kreeg meer bekendheid dankzij de komische film ‘Groundhog Day’ waarin de hoofdpersoon deze feestdag, waaraan hij een hekel heeft, elke dag opnieuw beleeft.


Dag 139: Bescherming tegen de zon
“Er is vreugde bij allen die schuilen bij U, eeuwige jubel omdat U hen beschermt, wie Uw naam beminnen juichen U toe! U zegent de rechtvaardigen, HEER, als een schild beschut hen Uw genade.” Psalm 5:12-13 NBV

Ik was een beetje dom geweest. Ik was op een zonnige zomerdag buiten aan het werk en ik verbrande behoorlijk. Ik had beter moeten weten. Het is geen nieuws dat de zon gevaarlijk kan zijn en dat je de straling niet moet onderschatten. Die kan zelfs huidkanker veroorzaken. Zelfs ‘alleen maar’ verbranden kan flinke brandwonden en veel pijn en ongemak veroorzaken. Dit houdt aan tot de beschadigde huid weer genezen is. Gelukkig kunnen deze schadelijke zonnestralen makkelijk verzwakt worden met hulp van een zonnescherm. Het is dom om buiten in de volle zon te gaan werken zonder je in te smeren met beschermende zonnebrandcrème. En op dezelfde manier is het ook dom om aan ons nieuwe leven te beginnen zonder een vorm van beschermende geestelijke zonnebrandcrème. In dit geval bestaat bgc uit bijbelstudie, gebed en contact met andere gelovigen. Hoe meer ik de Bijbel bestudeer en ernaar probeer te leven, hoe meer gesprekken ik heb met de Vader door gebed en hoe meer contact ik heb met andere kinderen van God, hoe beter beschermd ik ben tegen gevaarlijk en schadelijk gedrag. Waarom zou je de wereld instappen, zonder goede bescherming?

Gebed
Dank U Vader, dat U mij geeft wat ik nodig heb om mezelf te beschermen tegen de gevaarlijke en schadelijke straling van de wereld. In Jezus’ Naam. Amen.